
Replik: Rimligt med krav på god svenska
Alla som anställs inom äldreomsorgen skall ha tillräcklig kunskap i svenska så att de kan tala med och förstås av de äldre som är i behov av hjälp. Det skriver Örjan Hultåker, Moderata seniorer, i en replik
Anställdas bristande kunskap i svenska språket har länge varit ett stort men förbisett problem inom välfärdstjänster, i synnerhet inom äldreomsorgen. Därför var det glädjande när den borgerliga regeringen tillsatte en utredning för att komma till rätta med språkproblemen som är särskilt allvarliga i storstadsområden. Utredningen föreslog åtgärder som skall bidra till god och enhetlig språknivå i äldreomsorgen.
I Svenska Dagbladet den 17 juni kritiseras utredningens förslag av författarna Fanny Forsberg Lundell och Palle Storm som framför att äldrevården skall differentiera språkkraven och sänka dem för många yrkesgrupper. De hävdar till och med att utredningens kravnivå (B2) för vårdbiträden och undersköterskor är för högt. De lanserar idén att vissa arbetsuppgifter, till exempel tvättning och städning, inom äldreomsorgen ”inte är språkintensivt”.
Vi som arbetar politiskt och inom pensionärsorganisationer med att kräva förbättrad äldreomsorg blir förfärade när det föreslås att just de äldsta och svagaste/sköraste medborgarna skall behöva vistas i en miljö där de inte förstår personalen.
Själva idén med att skapa en miljö där äldre inte kan samtala med personalen inom äldreomsorgen är orimlig. Äldre patienter och brukare måste kunna tala med och förstå all personal som skall ge dem hjälp, det gäller även de som städar och tvättar. För att skapa bra äldreomsorg krävs även att all personal skall kunna förstå varandra, hur skall de annars kunna samordna omsorgen?
Det är ett krav från Moderata seniorer att alla som anställs inom äldreomsorgen skall ha tillräcklig kunskap i svenska så att de kan tala med och förstås av de äldre som är i behov av hjälp. De som inte uppfyller kraven skall inte anställas utan ges möjlighet att lära sig svenska så att de klarar ett högt ställt språkkrav.
De som redan är anställda inom äldreomsorgen skall få vidareutbildning i svenska. Nyanställningar skall bara i nödfall kunna göras av personer som inte når upp till språkkravet, då genom ett dispensförfarande.
Svenska Dagbladet 21 juni 2025 Debatt
REPLIK | ÄLDREOMSORG
https://www.svd.se/a/W0G14g/orjan-hultaker-rimligt-med-krav-pa-god-svenska-i-aldrevarden
Örjan Hultåker
ordförande för Moderata seniorer i Stockholms stad