Lagda motioner
_________________________________
2024
_________________________________
Söderby 2.0 – Utreda möjligheterna och återstarta projektet
Projektet Söderby 2.0 har potential att ge kommunen betydande bostadsutveckling och förbättrad samhällsservice. Dock har utmaningar uppstått i samband med naturskyddsaspekter, särskilt med avseende på den rödlistade hackspettens häckningsområden. För att kunna återstarta projektet föreslår vi kompensationsåtgärder som säkerställer att både miljö- och bostadsintressen tillgodoses.
Vi föreslår därför en grundlig utredning av kompensationsåtgärder för att skapa alternativa livsmiljöer för den rödlistade hackspetten i närliggande skogsområden. Genom sådana åtgärder kan vi samtidigt möta miljökrav och möjliggöra att Söderby 2.0 bebyggs enligt tidigare planer.
Föreslagna åtgärder
- Ringbarkning av träd - Ringbarkning innebär att träd medvetet dödas för att skapa substrat för insekter som hackspettar lever av. Detta skulle ge arten en förbättrad födokälla och öka områdets ekologiska värde.
- Avverkning av barrträd - För att gynna hackspettens livsmiljö kan vissa barrträd avverkas, vilket möjliggör utvecklingen av en mer lövdominerad skog. Lövskogar utgör en bättre livsmiljö för många av de arter som hackspetten är beroende av.
- Blötläggning av mark - Genom att leda in diken till området kan vi återställa delar av våtmarkerna, vilket ytterligare stärker områdets ekologiska funktioner och diversifierar habitat för hackspetten och andra arter.
- Omprioritering av finansiering - Då kompensationsåtgärder för Södra Hallsta eventuellt inte längre är nödvändiga, kan dessa medel omfördelas till att finansiera kompensationsåtgärder kopplade till Söderby 2.0. Vi föreslår även att Västra Garnudden-projektet ses över som en möjlig källa för omdisponering av resurser.
Detta tillvägagångssätt säkerställer en balanserad och hållbar utveckling där miljöhänsyn förenas med kommunens bostadsutvecklingsmål. Vi ser fram emot ett positivt besked och att arbetet med Söderby 2.0 kan återupptas.
Med hänvisning till ovanstående yrkas:
- En utredning genomförs av möjligheten att skapa nya häckningsområden för den rödlistade hackspetten genom föreslagna åtgärder.
- Utredningen inkluderar en bedömning av vilka av dessa åtgärder som kan genomföras i närliggande skogsområden för att möjliggöra byggnationen av Söderby 2.0 enligt tidigare plan.
Utredning om ny bro till Möllebadet
Miljö- och samhällsbyggnadskontorets gatuenhet informerade den 2024-03-07 Tekniska Nämnden om att den befintliga gång- och cykelbron till Granuddens friluftsområde vid tennishallen är i så pass dåligt skick att den inte går att reparera, utan kommer behöver ersättas av en ny bro.
Det är sedan några år känt att Trafikverket vill stänga ner alla plankorsningar över järnvägsspåren, inkluderat den vid Uttran.
När bron nu behöver bytas ut, tycker vi att kommunen skall titta på om det kan finnas andra platser som skulle passa bättre för gående och cyklister den dag järnvägskorsningen inte längre finns.
Med hänvisning till ovanstående yrkas:
- Att kommunen utreder om det är möjligt att hitta ett alternativt bättre läge för en gång- och cykelbro så att våra invånare lättare kan ta sig till Möllebadet.
_________________________________
Stärk kommunens krisberedskap i en orolig omvärld
Säkerheten och tryggheten för Salems invånare är av yttersta vikt. Den ökande osäkerheten i omvärlden, tillsammans med uppmaningar från myndigheter att förbättra krisberedskapen, kräver att Salems kommun tar ett proaktivt steg för att säkerställa att vi är rustade att hantera olika typer av kriser. För att göra detta effektivt föreslår vi att kommunen genomför en genomgripande granskning av nuvarande krisberedskapsläge och identifierar områden där förstärkning behövs.
Vi föreslår att Salems Kommunfullmäktige beslutar att Salems kommun ska genomföra en genomsyn av nuvarande krisberedskap samt kartlägga behov och brister och utvärdera de områden där förbättringar och förstärkningar behövs. Detta inkluderar utrustning, utbildning, kommunikationssystem och samordning med regionala och nationella krisberedskapsmyndigheter.
Dessutom föreslås att förvaltningen återkommer med konkreta förslag och åtgärder för att stärka kommunens krisberedskap. Detta kan inkludera investeringar i teknisk infrastruktur, utbildning av personal och förbättringar i kommunikation och samverkan.
Den osäkra globala situationen och ökade hotbilder kräver att Salems kommun agerar proaktivt för att stärka krisberedskapen. Genom att genomföra en grundlig granskning och identifiera områden för förbättring kan vi säkerställa att våra invånare är trygga och att kommunen är redo att möta olika utmaningar.
Med hänvisning till ovanstående yrkas:
- Att Salems kommun ska genomföra en övergripande genomsyn av kommunens krisberedskap.
- Att Salems kommun ska återkomma med konkreta förslag till åtgärder för att stärka kommunens krisberedskap.
_________________________________
Motion angående möjligheten att lägga över hemtjänstens drift på entreprenad för ekonomisk effektivisering och bättre kvalitet
Under en längre tidsperiod har hemtjänsten konsekvent redovisat betydande ekonomiska underskott som påverkar andra verksamheters möjligheter att upprätthålla sina resurser. Enligt de senaste siffrorna visar verksamheten ett underskott med elva miljoner kronor. Dessa underskott har blivit ohållbara och påverkar kommunens ekonomi negativt, vilket i sin tur medför svårigheter att tillhandahålla andra viktiga samhällstjänster, inom socialnämndens verksamhetsområde.
För att säkerställa en mer hållbar ekonomi och bibehålla kvaliteten inom hemtjänsten bör utredningen se närmare på möjligheten att lägga driften av hemtjänsten på entreprenad. Genom att göra detta kan kommunen minska de ekonomiska bördorna som årligen åsamkas av hemtjänstens underskott.
Det är av yttersta vikt att betona att en eventuell upphandling av hemtjänsten ska genomföras med noga övervägande av kvalitetssäkring och säkerställande av medarbetarnas välbefinnande och kompetens. Detta innebär att kommunen fortsatt måste garantera högkvalitativ vård och omsorg till de som behöver det mest.
Genom att överväga att lägga över hemtjänstens drift på entreprenad skulle kommunen kunna effektivisera sina resurser och samtidigt säkerställa att invånarna får den vård och omsorg de förtjänar. Detta förslag ger också en möjlighet till ökad ekonomisk stabilitet och bättre fördelning av kommunens resurser.
Med hänvisning till ovanstående yrkas
- Kommunfullmäktige ska besluta att uppdra till förvaltningen att inleda en utredning som skall se över möjligheten att lägga över hemtjänstens drift på entreprenad.
_________________________________
2023
_________________________________
Silviahemscertifiera Salems äldreomsorg
Många personer har någon gång i sitt liv haft en nära bekant eller släkting som drabbats av demens. En situation som är skrämmande för både den sjuke och de anhöriga. Men det finns arbetsmetoder som underlättar för alla inblandade.
Ett Silviahemscertifierat boende innebär att all personal, såsom undersköterskor och annan vårdpersonal, vaktmästare och lokalvårdare, är utbildad inom demensvård i syfte att kunna bidra till högsta möjliga livskvalitet för den demenssjuka och dess anhöriga.
Det är Silviahemmet som håller i utbildningen och utgår ifrån egen vårdfilosofi som bygger på hörnstenarna; personcentrerad vård, teamarbete, anhörigstöd och kommunikation och relation. Målet med utbildningen är att införliva ett helhetsperspektiv i vården och omsorgen om demenssjuka samt stimulera till fortsatt och kontinuerlig kompetensutveckling. Silviahemmet har efter utbildning en årlig uppföljning och certifikatets giltighetstid är tre år. Därefter förnyas certifikatet genom kompletterande utbildning av personalen.
Med hänvisning till ovanstående yrkas
- Ge förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna och kostnaden för att Silviahemscertifiera samtliga äldreboenden i Salems kommun som är i kommunal regi.
- Utreda om det finns statsbidrag att söka för finansieringen av hela eller delar certifieringen.