Nyheter

Moderaterna i Österåker
2023-10-27

Michaelas nyhetsbrev 2023-10-27

Vänner!

Tiden springer i väg och snart är det november. Nu känner man verkligen av hösten. Natten till söndag ställer vi också om till vintertid. Men det är inte bara tiden som springer i väg utan allt som blir gjort, för det har hänt en hel del den senaste tiden. 

Partistämma

Förra veckan var det Moderaternas partistämma, fyra dagar i vackra Umeå. Det var en fantastisk uppslutning av moderater från hela Stockholmsregionen! Jag fick äran att leda delegationen för Stockholm tillsammans med Johan Forssell, båda i våra roller som förbundsordförande för Stockholms län respektive Stockholms stad. Vi fick igenom en hel del förslag som kommer gynna både Stockholm och landet i stort. Bland annat fick vi igenom förslaget om sänkt reavinstskatt för ökad rörlighet på bostadsmarknaden. En stor vinst för alla som bor i Sveriges storstadsregioner! Det kommer göra det lättare för unga att kunna köpa sitt första boende och äldre att flytta till mindre. 

Vi beslutade även om en ny kurs för svensk klimatpolitik, som inte bara minskar utsläppen utan framför allt skapar förutsättningar för ett bättre företagsklimat, tillväxt, jobb och konkurrenskraft. Vi vill möjliggöra för kortare tillståndsprocesser för företag som vill ställa om, bygga ut den fossilfria elproduktionen och elektrifiera transporter. 

Extra roligt var det att Österåker blev mycket uppmärksammat under stämman. Österåker hyllades i Ulfs tal och jag fick äran att ta emot jämställdhetspriset från Moderatkvinnorna för vårt införande av kostnadsfria hygienprodukter till ungdomar i kommunen. Stort tack för det!

Budget 

Den största händelsen för veckan måste ändå vara budgeten för 2024 som Moderaterna tillsammans med samarbetspartierna i majoriteten presenterade på kommunstyrelsens sammanträde i måndags. Det är en budget på österåkersbornas sida som har fokus på hushållen och kärnverksamheterna. Tack vare kommunens goda ekonomi kan vi trots det rådande ekonomiska läget i omvärlden göra flera ekonomiska uppräkningar till verksamheterna på totalt 99 miljoner kronor jämfört med föregående år. Samtidigt som vi har möjligheten att sänka kommunalskatten så kommuninvånarna får behålla mer av sina egna pengar i en svår ekonomisk tid.

Kommunalskatten i Österåker, som idag är lägst i landet, sänks med 30 öre från 16,90 kronor till 16,60 kronor per hundralapp. Det gör att man som boende i Österåker inte kommer påverkas av vänsterstyrets skattehöjning i Region Stockholm. 

Budgeten innehåller även en förstärkning av tjänstemannaorganisationen där vi tillsätter en ny avdelning för säkerhet och totalförsvarsfrågor.

Det här är den 14:e budgeten som jag har förmånen att få lägga fram till fullmäktige och det gör jag med stolthet. 

Vill du läsa mer om budgeten och ta del av den i sin helhet kan du göra det här och vill du höra mig berätta mer om den kan du göra det i klippet här.

Invigning av Säbybron 

Nu har vi släppt på trafiken över den nya Säbybron som jag fick inviga tillsammans med Mathias Lindow, Liberalernas kommunalråd. Det är så roligt att få se invånarna ta del av ännu en förbättring för kommunen! Det här är en av alla saker kommunen har jobbat med för att hela tiden ta hand om och utveckla det vi redan har. Invigningen var en viktig del i projektet för att ta fram en modern trafiklösning som underlättar för bilister, cyklister och gångtrafikanter. 

Civilministern på besök 

Jag tänkte avsluta mitt nyhetsbrev med att berätta att vi fick fint besök av Sveriges civilminister Erik Slottner förra veckan, som ville ta del av kommunens framgångsrika arbete som han sedan tog med tillbaka till Regeringskansliet. 

Och fler besök väntas framöver! Det är fantastiskt roligt med alla förfrågningar som vi får där man vill höra mer om kommunens arbete! Om jag och kommunens tjänstemän kan inspirera och hjälpa andra att utveckla sitt arbete gör vi gärna det. 

Framöver blir det kampanj för att träffa kommunens invånare och jag hoppas att vi ses.


Till sist vill jag önska en riktigt trevlig helg!


Med vänliga hälsningar,

Michaela

08-540 810 69

michaela.fletcher@osteraker.se

Bifogade filer

nyhetsbrev-2023-10-27.pdf