Nyheter

Moderaterna i Österåker
2023-09-22

Michaelas nyhetsbrev 2023-09-22

Vänner!

Sommaren vägrar släppa sitt grepp. Även om det är blåsigt så ligger temperaturen runt behagliga 20-gradersstrecket. En sensommar att njuta av!

Stick to the plan

Regeringen presenterade den 20/9 sin höstbudget. En budget som håller sig till planen vad gäller tre mycket viktiga områden. 

1)     Bekämpa inflationen, stötta hushållen och välfärden

2)     Återupprätta arbetslinjen. Det måste löna sig bättre att jobba.

3)     Strukturreformer för att få upp den låga tillväxten. 

Sverige har ett tufft läge med hög inflation och lågkonjunktur. Den organiserade brottsligheten är utbredd och säkerhetsläget allvarligt, med hot både mot den yttre såväl som inre säkerheten. 

Inflationsläget kräver en klok, återhållsam finanspolitik där varje skattekrona som används måste vara välavvägd. För att upprätthålla arbetslinjen och hålla hjulen snurrande föreslås skattesänkningar för alla som arbetar och pensionärer med 13 miljarder 2024. Bränsleskatterna föreslås sänkas med 6,5 miljarder. Dessutom höjs ROT-avdraget tillfälligt. Skattesänkningen på arbete ger en familj med en polis och en sjuksköterska 14 000 kr mer kvar i plånboken per år. 

Två områden som varit eftersatta kommer nu att få rejäla resurstillskott. Det är dels rättsväsendet, dels försvaret. Försvaret kommer med detta att nå Natos krav om 2% av BNP. Polisen ska komma när man ringer och brott ska bekämpas, utredas och lagföras. Därför får rättsväsendet ett tillskott på 21 miljarder kronor. En ökning från 69 till 90 miljarder totalt. 

Andra vallöften som uppfyllts: Prioriterad cancervård och fördubblat stöd till barncancervården, dubbelt straff för gängkriminella, utveckla cyberförsvaret, ändrat energipolitiskt mål från förnybart till fossilfritt, avveckla avfallsförbränningsskatten. Andra vallöften som är påbörjade är bland annat: Omfokusering av biståndet till dit det gör mest nytta, utbyggnad av Arlanda, utökad kömiljard till cancervård och BUP, upprustning av vägnätet. 


Kommunfullmäktige 18/9

Det var ett riktigt maraton-fullmäktige i måndags som höll på ända till den stipulerade stopptiden 23:00. Det var ett antal motioner, medborgarförslag och interpellationer som satte igång debattlusten i församlingen. Den som missade sammanträdet i måndags kan se sändningen i repris här. 


Österåker allt tryggare

I Polisens senaste trygghetsmätning ökar Österåker för tredje mätningen i rad. Både den faktiska och upplevda tryggheten ökar. Ett gott samarbete mellan Polisen och andra inblandade aktörer, såsom kommunen, bär frukt. Polisen är numer väldigt synlig i vår kommun vilket har en avskräckande effekt på kriminell verksamhet. 


Säbybron snart klar

Den efterlängtade nya Säbybron över kanalen invigs den 16 oktober. Det kommer att ge ökad kapacitet för bilister, cyklister och fotgängare. Därmed ersätts den nästan 85-åriga bron som varit på platsen tidigare.


Trevlig helg!


Med vänliga hälsningar,

Michaela

08-540 810 69

michaela.fletcher@osteraker.se

Bifogade filer

nyhetsbrev-2023-09-22.pdf