Nyheter

Moderaterna i Österåker
2023-03-17

Michaelas nyhetsbrev 2023-03-17

Vänner!

Vi har passerat mitten av mars och idag är det S:t Patrick’s day. Man kan tänka sig att det firas rejält på Irland och på andra håll ikväll. Vintern retirerar långsamt i de låga temperaturer som råder och det ligger kvar en hel del snö från förra veckans snökaos. 

I onsdags hade vi ett välbesökt majoritetsmingel i KF-salen. Drygt 40 förtroendevalda från den borgerliga majoriteten lät sig väl smaka av god plockmat innan det var dags för ett par intressanta föredrag. Det var en mycket lyckad kväll och något vi kommer att upprepa längre fram. 

Det har väl inte undgått någon att skjutningar och bombdåd avlöser varandra i landet. Statistiken är skrämmande. Än så länge är vi lyckligt förskonade i vår kommun, men ingen går riktigt fri och säker för gängens härjningar. Vi kan göra allt i vår makt för att hålla det borta men problemet är nationellt och måste lösas där till syvende og sidst. 

Regeringen må medialt ha upplevts passiv inför det som nu sker. Tro mig, situationen var och hade varit densamma med ett S-styre. Polisen jobbar för högtryck och vartefter grips också de skyldiga. Problemet är att lagrummet och rättsväsendet behöver förstärkas upp. Man kan likna det vid ett ödehus som har brister i bjälklag och tak. Det har regeringen valt att åtgärda. Det görs inte över en natt, det ger inga snabba glädjerus, men är nödvändigt för att kunna ta ett större grepp om brottsligheten och gängen. Några av de åtgärds- och lagförslag som startats upp är följande: 

  • Översyn av straffskalor och påföljder
  • Straffrabatten för unga och straffmyndighetsåldern ses över
  • Skärpta straff för brott i kriminella nätverk
  • Utredning om utökade möjligheter till kamerabevakning tillsatt
  • Utredning om visitationszoner tillsatt
  • Utökade möjligheter för hemlig avlyssning för att förhindra och upptäcka brott
  • Utökad kapacitet på landets häkten och anstalter

Med mycket mer. 

Utan ordentliga straff och påföljder är risken stor att de kriminella snabbt är ute på brottets bana igen. Utan ordentliga verktyg för polisen att agera eller bedriva spaning ligger samhället hela tiden ett par steg efter. Personligen tilltalas jag av tanken att köpa upp fängelseplatser i andra länder som har kapacitet. Det skulle avlasta de svenska fängelserna och minska behovet av en massiv utbyggnad.  

Vi ser äntligen ett slut på meningslösa sluta-skjut-kampanjer och pinsamma tafsa-inte-armband och mer av en genomgripande stomrenovering. En helt nödvändig renovering att göra om inte hela huset ska kollapsa. 

Lokalt presenterar vi inom kort vårt trygghetspaket med förstärkt fokus på ökad trygghet och låg kriminalitet. Håll utkik! 

Det var allt från mig för den här gången. Nästa vecka kommer att vara hektisk med Sverigemötet i Karlstad som kronan på verket. Nyhetsbrevet återkommer därför nästnästa vecka med bland annat en rapport därifrån. 


Trevlig helg!


Med vänliga hälsningar,

Michaela

08-540 810 69

michaela.fletcher@osteraker.se

Bifogade filer

nyhetsbrev-2023-03-17.pdf