Politik

Jobbskatteavdrag
Moderaterna

Jobbskatteavdrag

För att stärka drivkrafterna till jobb vill Moderaterna sänka skatten på arbete – främst på låga inkomster. Det är rätt för att det leder till fler jobb. Dessutom är det rättvist att flit och ansträngning lönar sig. Men Moderaterna är också det parti som vill sänka skatten mest för de som har jobbat – för landets pensionärer.

Moderaterna vill sänka skattetrycket generellt och just att sänka skatten på arbete är extra viktigt. Vi gör det för att det är rätt – det leder till att fler kommer i arbete – och vi gör det för att det är rättvist att ansträngning ska löna sig.

Sänkt skatt för alla som jobbar

Moderaterna vill förstärka jobbskatteavdraget, med fokus på låga och medelstora inkomster. På det sättet får alla som jobbar sänkt skatt. I statsbudgeten för 2022 sänkte Moderaterna skatten för alla som arbetar. Det gör att den som jobbar heltid nu får 1800 kronor mer i plånboken varje år. Vi vill fortsätta sänka skatten på arbete. 

Förstärkningen av jobbskatteavdraget innebär det lönar sig att mer att gå från bidrag till arbete, också på sikt. Tillsammans med Moderaternas reformer för att minska bidragsberoendet är sänkta skatter på låga och medelstora inkomster en viktig åtgärd för att knäcka arbetslösheten.

Moderaternas förslag:

  • Jobbskatteavdraget ska förstärkas, vilket innebär sänkt skatt för alla som arbetar.

Rejäla skattesänkningar för pensionärer

Även landets pensionärer behöver få mer pengar i plånboken. Många pensionärer får i dag inte ekonomin att gå ihop. Det är bra att det finns en överenskommelse mellan riksdagens partier om att förstärka pensionssystemet. Men betydligt mer behöver göras.

Moderaterna sänker skatten för pensionärer mer än något annat parti. I statsbudgeten för 2022 sänktes skatten för pensionärer så att den som har en pension på 13 000 kronor i månaden får cirka 1 800 kronor mer i plånboken varje år. 

Moderaternas förslag:

  • Moderaterna vill fortsätta sänka skatten på pension eftersom det är det snabbaste sättet att förstärka pensionärers ekonomi.
  • Avskaffa skillnaden i beskattning mellan lön och pension.

Vanligt ställda frågor

Varför får jag jobbskatteavdrag?

Därför att du har en arbetsinkomst. Moderaterna införde jobbskatteavdraget för att motivera fler att arbeta och för att den som anstränger sig ska få behålla mer av sin lön.

Får jag jobbskatteavdrag som timanställd?

Ja, jobbskatteavdraget gäller alla som arbetar. Även timanställda. 

Vilka är jobbskatteavdragets effekter?

Det leder till fler arbetstillfällen enligt Finanspolitiska rådet. Den som arbetar får också behålla mer av sin lön varje månad.

Vad är konsekvenserna av sänkt skatt?

Skattesänkningar som är väl utformade, som jobbskatteavdraget, leder till fler i arbete och mer resurser till välfärden. Den som jobbar får också mer pengar i plånboken.