Nyheter

Stockholms Län
2023-10-31

Moderaternas oppositionsbudget: Säkra vård och kollektivtrafik – utan höjda skatter

16 oktober, 2023 Moderaternas oppositionsbudget: Säkra vård och kollektivtrafik – utan höjda skatter Kostnader för drivmedel, el, livsmedel och räntor har för en genomsnittlig barnfamilj i Stockholm ökat med 123 000 kronor per år. I det läget är det viktigt att tvärtom mot Socialdemokraterna prioritera för att kärnverksamheter ska fungera och detta utan att belasta stockholmarnas plånböcker ytterligare. Socialdemokraterna misslyckas med bäggedera.

Tvärtom adderar nu Socialdemokraterna i Region Stockholm och Stockholms stad avgifts- och skattehöjningar som riskerar att förvärra ett redan svårt ekonomiskt läge för hushållen mitt under en kostnadskris. Detta till en ytterligare kostnad på nära 14 000 kronor per år för en genomsnittlig familj. Moderaternas oppositionsbudget visar att det går att säkra vården och kollektivtrafiken – utan höjda skatter.

Moderaternas oppositionsbudget i korthet:

  • Moderaterna säkrar vården och kollektivtrafiken med bibehållen skattenivå genom att använda regionens egna uppbyggda reserver – Socialdemokraterna i Region Stockholm och Stockholms stad höjer sammantaget skatten för en genomsnittlig stockholmsfamilj med nära 14 000 kronor.
  • Moderaterna säkrar vården med fler vårdplatser, räddar nedläggningshotade närakuter och förmår att öppna två nya närakuter – Socialdemokraterna skär ned på antalet vårdplatser, ökar vårdköerna och lägger ned närakuter. 
  • Moderaterna vill att varje vårdgivare ska användas för att korta köer inom BUP, samt inrätta en inrätta en 24h-garanti för akut stöd till anhöriga som mist en närstående till självmord. Socialdemokraterna bekämpar de som vill vara med och ge vård till barn och unga.
  • Moderaterna vill rulla SL ur krisen och satsar 800 miljoner kronor för att rädda busslinjer och upprätthålla turtätheten inom kollektivtrafiken – Socialdemokraterna går vidare med sin nedskärningspolitik och lägger ned 16 busslinjer, skär ned på ett fyrtiotal busslinjer och minskar turtätheten i spårtrafiken.

  • Se presentationen av Moderaterna i Region Stockholms budgetförslag för 2024 i sin helhet här.

  • Läs hela oppositionsbudgeten här:
  • Budget-2024-för-Moderaterna.-publik