Nyheter

Stockholms Län
2025-02-05

Debatt: Skapa en trygghetscentral för hela Stockholmsregionen

Debatt: Skapa en trygghetscentral för hela Stockholmsregionen

Stockholmsregionen kan bli tryggare med hjälp av ny lagstiftning. Vi moderater vill nu enas med socialdemokrater i hela Stockholmsregionen och samla samtliga kommunala och regionala trygghetsresurser under samma tak för att stötta polisen.


Den 6 december presenterade regeringen en lagrådsremiss om att ta bort tillståndsplikten för kameraövervakning inom offentlig verksamhet. Därmed ges kommuner och regioner kraftfulla verktyg i kampen mot brottsligheten. Det är ett efterlängtat beslut som vi moderater välkomnar.

I moderatstyrda kommuner som Lidingö, Nacka, Järfälla, Tyresö och Österåker har uppdrag initierats för att utreda vilka platser som skulle gynnas av kameror, de juridiska förutsättningarna, vilka tekniska lösningar som är lämpliga och kostnaderna för uppsättning samt underhåll av kameror. Detta bör fler kommuner ta initiativ till.


Men inte nog med det. Vi vill gå ännu längre och se en gemensam samordning av hela Stockholmsregionens trygghetsarbete, med Storstockholms lokaltrafiks (SL) trygghetscentral som modell. Tryggheten är vår tids mest grundläggande frihetsfråga.


Därför presenterade Moderaterna nyligen en ambitiös plan för en gemensam trygghetscentral i Stockholms stad. Där SL:s trygghetscentral – med moderna kameror, snabba larmkedjor och god samordning mellan trafikoperatörer och olika trygghetsskapande verksamheter – tjänar som modell för hur vi kan skapa ett system för trygghetbevakning inte bara av kollektivtrafiken.


De 25 000 kameror som finns inom SL-trafiken bidrar varje dag till att SL:s trygghetscentral kan bistå polisen i det brottsförebyggande, brottsuppklarande och trygghetsskapande arbetet. Ett känt exempel är hur man snabbt kunde gripa terroristen vid terrordådet på Drottninggatan. I andra och mer vanliga fall kan berusade personer snabbt avlägsnas från platser som är otrygga för dem själva och där de utgör en risk för sin omgivning.


Suicidbenägna personer får hjälp och den allmänna ordningen upprätthålls för SL:s resenärer. Trygghetscentralen är en modell vi vill se utvecklas för hela Stockholmsregionen och fler offentliga miljöer. Det handlar om att ta tillvara samhällets alla trygghetsskapande resurser på bästa sätt.


Brottsligheten bryr sig inte om kommungränser, därför kan inte heller trygghetsarbetet göra det. För att nå resultat krävs samarbete mellan kommuner, regioner, myndigheter och politiska partier. Vi ser potentialen i att ta ett initiativ som trygghetscentralen och skala upp det för hela länet. Vi är redo att göra det, men vi kan inte göra det ensamma.


Därför riktar vi en uppmaning till våra socialdemokratiska kollegor i regionen och kommunerna: lägg partipolitiska skiljelinjer åt sidan och anslut er till oss i arbetet för ökad trygghet. Kameraövervakning är inte längre bara ett verktyg för att lagföra brottslingar; det är ett sätt att återge trygghet till medborgarna. I kollektivtrafiken, på torg och i utsatta områden kan moderna kameror och en effektiv trygghetscentral förändra vardagen.


Men teknik och system är bara en del av lösningen. Ett framgångsrikt trygghetsarbete kräver också politisk enighet och tydligt ledarskap.

Hittills har man i socialdemokratiskt styrda kommuner så som Stockholms stad misslyckats med trygghetsarbetet. Antalet ordningsvakter har minskat och trygghetsskapande åtgärder har prioriterats ned. Konsekvenserna blir längre ledtider, fler störande situationer, fler otrygga miljöer och en minskad tilltro till att samhället kan skydda sina medborgare.


Vi moderater är beredda att ta ansvar. Vi vill investera i fler kameror, stärka samordningen och se till att trygghetscentralen blir en realitet i hela regionen. Men vi behöver fler som ansluter sig till detta arbete. Till Socialdemokraterna vill vi därför säga: sluta hålla fast vid gamla principer. Låt oss nu gemensamt bygga en tryggare Stockholmsregion.


Kristoffer Tamsons

Oppositionsregionråd, Region Stockholm


Alexander Rosenberg

Kommunalråd, Södertälje


Christofer Fjellner

Oppositionsborgarråd, Stockholm


Daniel Källenfors

Kommunstyrelsens ordförande, Lidingö


Deshira Flankör

Oppositionsråd, Värmdö


Emma Feldman

Kommunalråd, Järfälla


Erik Andersson

Kommunstyrelsens ordförande, Täby


Fredrik Bergkuist

Kommunstyrelsens ordförande, Tyresö


Fredrik Kjos

Kommunstyrelsens ordförande, Upplands-Bro


Gustaf Reinfeldt

Oppositionsråd, Sundbyberg


Henrik Thunes

Kommunstyrelsens ordförande, Sollentuna


Jessica Aften Moback

Oppositionsråd, Ekerö


Johan Hägglöf

Oppositionsråd, Nykvarn


Johan Skog

Kommunstyrelsens ordförande, Vallentuna


Johanna Hornberger

Kommunstyrelsens ordförande, Danderyd


Lars Rådén

Oppositionsråd, Solna


Love Bergström

Oppositionsråd, Huddinge


Marcus Svinhufvud

Kommunstyrelsens ordförande, Nynäshamn


Mattias Askerson

Kommunstyrelsens ordförande, Sigtuna


Mats Gerdau

Kommunstyrelsens ordförande, Nacka


Michaela Fletcher

Kommunstyrelsens ordförande, Österåker


Oskar Weinmar

Oppositionsråd, Upplands Väsby


Rickard Livén

Oppositionsråd, Salem


Stina Lundgren

Kommunstyrelsens ordförande, Botkyrka


Staffan Tjörnhammar

Oppositionsråd, Norrtälje


Tina Runhem

Kommunstyrelsens ordförande, Vaxholm