Nyheter

Stockholms Län
2023-12-14

Socialdemokraterna försämrar kollektivtrafiken – men höjer både skatten och SL-kortet

Trots att den socialdemokratiskt ledda vänsterkoallitionen i Region Stockholm höjer skatten väljer de att lägga ned 18 busslinjer från den 11 december 2023. Detta får förödande konsekvenser för tusentals människor i Stockholms län som nu får längre resvägar, behöver byta till bil eller till och med behöver byta jobb för att få vardagen att gå ihop. Förutom nedlagd kollektivtrafik höjs också både SL-kortet och skatten, så resultatet är kraftigt försämrad eller helt nedlagd kollektivtrafik till ett högre pris.

Vänsterstyret i Region Stockholm har även presenterat ett ytterligare nedskärningsprogram som påverkar främst busstrafiken i Stockholm innerstad, Solna och Lidingö. Nedskärningarna verkställs redan nästa år. 

  • Totalt får 21 busslinjer nedskuren trafik. Detta inklusive samtliga sex stombusslinjer i Stockholms innerstad vars resenärer får se trafikutbudet minska med 20 procent i rusningstrafik och 25 procent övrig tid på dygnet. Det innebär att var fjärde stombuss slutar att gå övrig tid på dygnet. 
  • Busslinje 75 (Ropsten – Cityterminalen) läggs ned helt. Det gör även busslinje 72 (Karolinska sjukhuset – Frihamnen). 
  • Lidingö stad får se nedskuren trafik på tre busslinjer 203 (Ropsten – Näset), 206 (Ropsten – Högsätra – Larsberg) samt 225 (Ropsten – Sticklinge). Här minskar trafikutbudet med uppemot en tredjedel. 


Busslinjer som läggs ner from 11 december är:

151 Norsborg – Fridhemsplan

153 Frdhemsplan – Bredäng

168 Östbergahöjden – Gullmarsplan

221 Ropsten – Högsätra

452 Nämdöstigen – Nacka gymnasium

453 Sandholmsvägen – Nacka gymnasium

454 Boovägen – Nacka gymnasium

484 Sickla Udde – Mölnvik

554 Råby – Kista centrum

145 Älvsjö station – Liljeholmen

561 Karolinska sjukhuset Norra – Jakobsbergs Station

618 Näsbypark – Danderyds sjukhus

743 Skäcklinge – Fridhemsplan

745 Uttran – Fridhemsplan

602x Sätra äng – Danderyds gymnasium

722 Tullinge Station – Almvägen

350 Fittja – Ekerö Centrum

403 Östervägen – Slussen

Skattehöjningarna i Region Stockholm och i Stockholms stad innebär dessutom en extra kostnad på 14 000 kr per år för en genomsnittlig barnfamilj i Stockholm.

Vallöften om lägre SL-taxa och utökad kollektivtrafik blev nedlagda bussar och försämrad turtäthet till ett högre pris. Moderaterna säger nej till skattehöjning och nej till nedlagda bussar och försämrad tågtrafik. I stället är vårt förslag att satsa 800 miljoner kronor för att rädda busslinjerna och upprätthålla turtätheten. Vi vill använda våra sparade reserver för att slippa skattehöjningar som drabbar stockholmarna hårt i tider av redan höga kostnader för boende, mat, el och bränsle.