Nyheter

Farsta
2022-05-13

UNGDOMSRÅN I FARSTA?!

Vi Farstamoderater genomförde dörrknackning i Tallkrogen den 30 april. Där mötte vi en del oroliga föräldrar., bla en mamma med tre tonårspojkar, som berättade om förnedringsrån som blivit ett nytt, fruktansvärt, fenomen. 

Det handlar inte bara om föräldrarnas oro utan att även ungdomarna själva påverkas i hög grad. Mamman vi pratade med vittnade om att hennes pojkar är tvungna att “klä ner sig” för att inte riskera att råka illa ut. 

Det var ett samtal som inte lämnade oss oberörda”

Enligt kontakt med Stadsdelsförvaltning och fältassistenterna i Farsta finns inga aktuella fall just nu, men de tar frågan på största allvar och vill att man alltid ska anmäla om det skulle hända.

Här nedan finns 2 bilagor, En video för ett belysa frågan, och en information från stadsdelen om vad som gäller och hur man kan anmäla.


https://www.youtube.com/watch?v=dcng05D00mo


Har din tonåring blivit brottsutsatt av en annan ungdom?

Går din tonåring i åk 6-9 i Gubbängsskolan, i Hökarängsskolan eller i Farsta Grundskola? Då kan hen vara med i Våga anmäla, våga vittna!

Våga anmäla, våga vittna är ett samverkansarbete mellan polis, skola, socialtjänst, fritid och stödcentrum där vi tillsammans stöttar och hjälper ungdomar och deras familjer till att våga polisanmäla brott utförda av andra ungdomar. Om brottet redan är polisanmält, kan vi stötta och hjälpa er att delta i den eventuella rättsprocessen. 

Vi vet att många ungdomar idag tvekar över att polisanmäla brott som de blivit utsatta för, särskilt när gärningspersonen också är en ungdom. Även som förälder/omsorgsperson kan man känna tvekan inför att göra en polisanmälan. Många oroar sig för att det kanske inte kommer att göra någon skillnad, eller till och med bli värre för ens barn om man polisanmäler. Problemet blir då att gärningspersonerna kan fortsätta utsätta andra ungdomar, eller ens eget barn igen, eftersom de aldrig kan bli dömda för brott eller få några konsekvenser. Ens eget barn kanske inte heller erbjuds rätt stöd eller hjälp som brottsutsatt, eftersom polis och stödcentrum inte fått kännedom om att ett brott begåtts.

I våga anmäla våga vittna hjälper vi dig och din ungdom att få rätt stöd. Vi sammankallar alla viktiga vuxna som på något vis kan hjälpa er: Skolpersonal, polis, stödcentrum, fältassistenter eller andra professionella så som fritidsledare, till ett så kallat nätverksmöte. Du och din ungdom får själva bestämma vilka som ska komma på mötet, och bjuda in de ni vill från vänner och familj.

Under mötet får du och din ungdom berätta vad som hänt, och höra vilken hjälp och vilket stöd som finns att få. Vi försöker ha mötet så snabbt det bara går, så att vi snabbt kan sätta in rätt stöd och hjälp för din ungdom och dig. Vi gör en plan där det står vem som gör vad, och efter mötet håller vi kontakt för att se hur situationen utvecklar sig. Om det behövs har vi fler möten.

Det är helt frivilligt att vara med, och det finns inget tvång på att man ska göra en polisanmälan för att vara med. Det viktiga är att ditt barn och du får stöd, oavsett om ni vill polisanmäla eller inte. Alla ungdomar har rätt att må bra och rätt att få upprättelse när de blivit utsatta för ett brott. Scanna QR-koden med din mobilkamera för att se filmen om Våga anmäla, våga vittna. 

Tillsammans kan vi motverka tystnadskulturen!


FÄLTASSISTENTERNA FARSTA – 08 508 19 019 Faltfarsta@stockholm.se