Nytt profilboende för döva i Hökarängen

I dag har jag invigt äldreboendet Söndagsgården i Hökarängen. En särskild avdelning är inriktad på omsorg om äldre som är döva. Det är ett verkligt bra initiativ. För den som flyttar in innebär det dels en miljö som är anpassad efter de särskilda behoven man har med en personal som är teckenspråkskunning. Ett särskilt larmsystem gör att en lampa blinkar i taket när någon ringer på dörren eller om brandvarnaren går igång. Brandvarnaren är även kopplad till en dosa som vibrerar att ha intill sig när man inte är så uppmärksam på vad som sker i taket.

Bandklippning på Söndagsgården

Att kunna göra sig förstådd och uttrycka sina behov är absolut grundläggande för att man som boende ska kunna känna sig trygg och behålla sin integritet. Det är också en förutsättning för att personalen ska kunna tillhandahålla den vård och omsorg som behövs i varje enskilt fall.

På Söndagsgården bor även personer med demenssjukdomar. För att de ska känna sig trygga och hitta till soffhörnan är det bra med klara färger som syns. Jag passade på att provsitta en knalligt röd fåtölj och ögna igenom handlingar inför kommande möten.

/ Joakim

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*