akj-dn

M: Ska göra allt för att stoppa förslaget

Artikel och bild från DN.

Moderaterna är mycket kritiska till förslaget om ekonomiskt bistånd till papperslösa barn.

– Jag ska göra allt för att det här inte blir verklighet. Om vi kommer till makten 2018 så återtar vi beslutet första dagen efter valet, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Miljöpartiets förslag om bistånd till papperslösa barn kommer sannolikt att gå igenom eftersom det får stöd av majoriteten i Stadshuset. Men enligt Anna König Jerlmyr, som tidigare var socialborgarråd i Stockholm, är förslaget orimligt eftersom det strider mot principen att den som har fått avslag inte ska stanna i Sverige.

– Det bygger upp ett parallellsamhälle där de som får avslag får ta del av allt större insatser och bidrag. Det sänder dubbla signaler i ett läge där vi har ett större mottagande än någonsin och där socialdemokraterna i Stockholm inte mäktar med att hantera alla som har fått uppehållstillstånd, säger Anna König Jerlmyr.

Riskerar förslaget att slå mot personer som har fått uppehållstillstånd?

– Allt handlar om prioriteringar. I längden bidrar detta till en sämre etablering till de som har fått bifall. Det är dem som vi måste fokusera på. Det gör inte majoriteten i Stockholms stad, säger Anna König Jerlmyr och påpekar att hon ställer sig bakom akut bistånd och akut sjukvård till papperslösa.

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) säger till DNatt Malmö ligger långt fram på det här området. Har Stockholm en särskilt hårdför hållning i frågan?

– Innan de rödgröna tog makten så har Stockholm varit principfasta. Vi har också varit tydliga med att den som får avslag inte har rätt att vistas i landet.

Lindhagen säger även att vi i Stockholm inte kan ha barn i vår stad som inte har mat på bordet. Hur kommenterar du det?

– Åsa Lindhagen talar ofta om att hon känner för olika grupper. Hon har ett gott hjärta. Men som politiker har man ansvar att fatta tuffa beslut och göra tydliga prioriteringar.