akj-skola-protest

M vill ge högst lärarlön till utsatta skolor

Artikel och bild från DN.

Fler kronor per elev och höjda lärarlöner ska få fler unga i jobb och studier, menar Moderaterna. Partiet vill starta särskilda jobbtorg för nyanlända och ha community centers i alla stadsdelar.

Moderaterna stöder lärarna som på måndagen protesterade utanför Stadshuset med krav på högre lärarlöner och mer skolresurser. För att minska både gymnasieavhopp och den stora andel unga som varken jobbar eller studerar i Stockholm vill partiet lägga omkring 1.500 kronor mer per elev än majoriteten i nästa års budget.

– Deras satsning i kronor per elev är den lägsta på tolv år. Vi vill fördubbla den satsningen och höja lärarlönerna, säger oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Hon vill tillföra skolan ytterligare resurser, bland annat för att höja lärarlönerna i utsatta skolor.

– Vi ska ha de bästa lärarna i de mest utsatta skolorna och de ska ha högre löner. Det behövs fler förstelärare, socialdemokraterna har bytt ut ordet utbildade lärare mot vuxna och pedagoger i sin budget.

Moderaterna har flera förslag för att nå var tionde ung som i dag är utanför systemet. De vill starta två Jobbtorg för nyanlända och öppna community centers i varje stadsdel.

– Rågsved har en framgångsrik uppsökande modell för att fånga upp unga, det vill vi skala upp. Vi vill även ha fler sociala insatsgrupper som jobbar mot unga i kriminalitet, just nu står 50 unga i kö utan att få hjälp.

En av de mest drabbade grupperna är unga funktionshindrade, enligt rapporten från Hållbarhetskommissionen som DN skrev om förra veckan. M menar att det är ett misslyckande att staden inte erbjuder fler funktionshindrade anställning, men också att flera av de nuvarande satsningarna för att få unga i jobb missar sitt mål.

– Risken är att man fastnar i projekt som inte leder till anställning. Traineejobben exempelvis finns inte ens i praktiken, just nu erbjuds noll traineejobb på arbetsförmedlingen i Stockholm, säger Anna König Jerlmyr.

M anser att det är viktigt att arbeta förebyggande och bland annat screena förskolebarn mot neuropsykiatriska diagnoser för att spåra särskilda behov tidigt.