specialistskoterskor-0-jpg

Landstingets ”medicin” för att stoppa personalbristen

SVT rapporterar:

Vårdpersonal med lång erfarenhet och högre utbildning ska kunna klättra både i lön och karriär.

På många sjukhus i Stockholm råder det brist på vårdpersonal. Framför allt saknas det specialistsjuksköterskor. En anledning är att många säger upp sig för att börja arbeta hos andra arbetsgivare som erbjuder bättre lön och arbetstider. Men nu vill landstinget försöka locka till sig fler unga till vården och få erfaren personal att stanna.

– Idag är lönesättningen för snäv. En erfaren sjuksköterska med högre utbildning tjänar inte så mycket mer än en nyutexaminerad och det vill vi ändra på, säger Peter Carpelan (M), som är personallandstingsråd till SVT Nyheter Stockholm.

Erfarenhet och utbildning ger högre lön

Enligt den strategi som landstinget fattat beslut om idag, ska tydliga kompetens- och karriärsstegar tas fram. De som har lång erfarenhet och högre utbildning ska lättare kunna klättra både i lön och karriär. Erfarenhet, utbildning och duglighet ska ge högre lön. Tanken är att en sjuksköterska som vidareutbildar sig ska tjäna mer än en som bara har grundutbildning. Högst lön ska specialistsjuksköterskor få.

– Det ska löna sig att vidareutbilda sig. Man ska kunna stanna kvar i sitt yrke och ändå göra karriär, säger Peter Carpelan.

Men hur stor löneskillnad kommer det konkret att handla om?

– Det är för tidigt att säga några exakta siffror än, men det ska finnas en tydlig löneskillnad som följer karriärsutvecklingen. På så sätt hoppas vi att det blir en morot för att sjuksköterskor som vill höja sin kompetens.

Danderyds sjukhus först ut

Den nya kompetensförsörjningsstrategin kommer att gälla för alla de 45.000 anställda inom Stockholms läns landsting, även om den främst riktar sig till vårdpersonal. Danderyds sjukhus har på försök infört den nya lönemodellen för sina hjärtsjuksköterskor.

– Strategin har uppskattats av medarbetarna och nu tittar vi på om fler sjukhus kan börja arbeta så här, säger Peter Carpelan.