12698811_10153428880448634_841243996_o

Efter ambulansattackerna: Nu krävs hårdare straff, fler poliser och ökad kameraövervakning

Helgens händelser med fler attackerna mot blåljusfordon visar återigen att den rödgröna regeringen står handlingsförlamad inför utmaningen att skapa ett tryggare Sverige. Under helgen attackerades fyra blåljusfordon i Sverige, två av dem i Stockholm. En ambulansbil vandaliserades i Tensta och en bil sattes i brand i Östberga medan personalen befann sig i de aktuella lägenheterna. De som ligger bakom attentaten har inte bara vandaliserat fordon – de har riskerat sina grannars och medmänniskors liv och hälsa.

 

I veckan dömdes dessutom en 22-årig man för försök till mordbrand efter att ha försökt tända eld på fem polisbilar. Straffet: En månads fängelse. En månad – för att ha utsatt sina medmänniskor för livsfara. För att medvetet ha hindrat samhällets hjältar från att göra sitt jobb.

 

Blåsljusfordon är försedda med just blåljus då uttryckningarna handlar om liv och död. De två-tre minutrar det tar för blåljuspersonalen att skaka av sig ett gäng med slagträn och smällare kan leda till döden för den människa som ringt 112 och bett om hjälp.

 

Blåljusfordonens möjlighet att ta sig till och från platser spelar en avgörande roll. Att poliser, ambulanssjuksköterskor och brandmän ständigt måste se sig över axeln eller får en klump i magen när det inkommer ett larm från ett visst område eller en viss adress, är oacceptabelt.

 

Vi moderater har de senaste månaderna presenterat fyra konkreta förslag för att göra Stockholmsregionen tryggare:

 

  • Hårdare straff för hot och våld mot blåljuspersonal

Människor som medvetet hindrar samhällets hjältar från att rädda liv ska få straff som står i proportion till det brott de begår.

 

  • Poliskontor i utsatta områden

En lokalt förankrad, närvarande polis som kan skapa nära kontakt med ungdomar på glid. En närvarande polis med etablerade kontakter i stadsdelarna minskar känslan av att någon okänd person kliver in på området.

 

  • Utöka samarbetet mellan stadsdel och blåljuspersonal

Fler direkta kontaktytor behövs mellan polis, brandmän och ambulanspersonal och stadsdel. Vi föreslår att det etableras ett kontaktforum där berörda aktörer träffas regelbundet för informationsutbyte, erfarenhetsutbyte samt för att gemensamt kunna identifiera konkreta åtgärder som behövs för att vända den negativa utvecklingen.

 

  • Ökad kameraövervakning

Fler trygghetskameror som monteras upp och bevakar det offentliga rummet betyder ökad säkerhet för medborgarna och underlättar blåljuspersonalens arbete.

 

Stockholmsregionen ska vara trygg för alla – oavsett var i regionen du bor. Vi Moderater vägrar ha ett samhälle där människor säger upp sig från sina jobb på grund av att de fruktar för sina liv, och där människor flyttar från områden för att de känner sig otrygga. Att inrikesministern, efter moderaternas initiativ, har valt att se över straffen för våld och hot mot blåljuspersonal är en bra början. Men vi hoppas att han också inser att trygghet kostar pengar – och att de pengarna framför allt ska användas till fler poliser och ökad kameraövervakning.

 

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad

Marie Ljungberg Schött (M), landstingsråd i Stockholms läns landsting