Kristoffer-Tamsons_stor

Låtsasförslag om busstrafiken från S-MP

För att undvika hårda besparingar mot 133 busslinjer i Stockholm har oppositionen i landstinget lagt ett eget sparförslag på 100 miljoner. Men enligt Moderaterna är det ”rena bluffen” – ett ”låtsasförslag” som inte ger några besparingar alls. Förslaget gick inte heller igenom på måndagens extrainsatta möte i trafiknämnden.

Ordkriget mellan den borgerliga Alliansminoriteten som styr och den rödgröna oppositionen trappas upp. Bakgrunden är förstås att Alliansen i juni inte fick igenom sitt förslag om att höja SL:s månadskort varpå 500 miljoner kronor nu saknas i 2016 års budget.

Det har Alliansen med Moderaterna i spetsen försökt lösa genom ett tufft sparpaket mot busstrafiken runt om i Stockholms län. Något som fått en hel del kritik och även satt ordentlig fart på oppositionen.

De har dels kallat till ett krismöte på måndagseftermiddagen, dels lämnat tre förslag som ska spara 100 miljoner kr.

Förslagen handlar om att frysa upphandlingen av pendlingsbåtlinjen på sträckan mellan Ulvsunda och Södersjukhuset, att införa ett kodsystem för att stoppa falska SMS-biljetter i busstrafiken, och att sätta stopp för reinvesteringar av nya spärrar i SL-trafiken.

Men nu har Moderaterna låtit landstingets trafikförvaltning syna de tre förslagen från Socialdemokraterna och Miljöpartiet inför måndagens möte.

Och resultatet visar att S-förslagen inte ger några besparingar alls, enligt trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

– Det är rena bluffen. Det mesta pågår redan eller har avslutats. Med det här utspelet försöker man inge falska förhoppningar hos människor att man kan spara pengar på det här viset för att slippa göra det på busstrafiken. Men det är orealistiskt, det är låtsasförslag. Det är pinsamt och kostar dessutom tiotusentals kronor när man måste ha ett extra politikermöte om detta meningslösa, säger han.

Att oppositionens förslag skulle vara ett ”låtsasförslag” avvisar Erika Ullberg (S), gruppledare och finanslandstingsråd i oppositionen. Efter trafiknämndens extrainsatta möte säger hon, till skillnad från Kristoffer Tamsons, att förvaltningen bekräftade att oppositionens förslag skulle spara pengar åt SL. Däremot blev det inget av syftet med mötet – att rädda busslinjerna.

– Moderaterna vägrade låta trafiknämnden ta upp frågan till beslut och rösta mellan de två alternativen. De har ett högt tonläge och de vill inte att nämnden skulle få ta ställning till besparingarna i dag utan att förslaget skulle återremitteras, säger hon.

Enligt Erika Ullberg kommer förvaltningen på fredag meddela operatörerna att de ska skära ner i de 133 busslinjerna.

Fredrik Mellgren, SvD
Emelie Nyman, SvD

http://www.svd.se/s-kommer-med-latsasforslag-om-busstrafiken/i/snabbt/om/debatten-om-sls-manadskort

Foto: Jonna Thomasson