Anna König Jerlmyr - Foto: Peter Knutson

König Jerlmyr (M): ​​​​Eurovision 2016 – Welcome to my hometown

Sent i lördags kväll utbrast glädjeyra över hela Sverige när det stod klart att Måns Zelmerlöw vunnit Eurovision 2015 med låten Heroes. Det var sjätte gången i Eurovisions 60-åriga historia som Sverige vunnit och har därmed, efter Irland, näst flest vinster av alla deltagande länder. Oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) listar 10 viktiga anledningar till varför Stockholm ska arrangera Eurovision 2016.

-Det var en magisk kväll som avslutades på allra bästa sätt med en seger för Måns Zelmerlöw och för Sverige. Sett till folkmängd är vi ett litet land, men det här är ett bevis på att vi fortsätter leverera på den musikaliska scenen på ett sätt som få länder i världen kan matcha. Nu ska vi verkligen jobba hårt för att få Eurovision 2016 till Stockholms stad, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

-Stockholm har alla tänkbara förutsättningar att arrangera ett fantastiskt Eurovision, staden är lätt att ta sig till och lätt att ta sig runt i. Vi har Arlanda och Bromma flygplatser, en väl utbyggd och fungerande kollektivtrafik och fler hotellrum än både Göteborg och Malmö tillsammans. Samtidigt har vi ett brett utbud av upplevelser – både kultur, mat och shopping. Så det finns mycket att göra för den som kommer hit några dagar innan finalen, och för den som väljer att stanna kvar ett tag, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

 

Tio skäl till att Stockholm ska arrangera Eurovision 2016

1.Stockholm är helt enkelt bra på musik, några att världens största har sina rötter i staden. ABBA, Robyn, Avicii för att nämna ett par. Musikexporten visar sig också på tekniksidan, med Spotify som ett internationellt ledande företag.

2.Gourmet eller varmkorv? I Stockholm finns flest Guide Michelin-restauranger i Sverige, lika många som Göteborg och Malmö tillsammans, varav tre har två stjärnor. Stockholm har också flest Food-trucks i landet. Dessa vill förvisso den nya majoriteten försvåra för med chockhöjda avgifter. Behöver vi förresten ens säga att klubb Mums Mums finns i Stockholm?

3.Stockholm är den singeltätaste staden i världen, hela 58 procent av alla hushåll är singelhushåll. Det finns alltså störst möjligheter att hitta kärleken just i Stockholm.

4.Stockholm är en hbtq-vänlig stad. Kommunen har dubbelt så många hbtq-certifierade verksamheter som Malmö och Göteborg tillsammans, bland annat flera förskolor, fritidsgårdar och ungdomsmottagningar. Förra året deltog dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt i Pride-tåget i Stockholm. Kommer Stefan Löfven göra om det i år?

5.Stockholm har gedigen erfarenhet av att arrangera stora internationella evenemang ända sedan solskensolympiaden 1912. ÅF Offshore Race, fotbolls-EM, hockey-VM, Europride bland mycket, mycket annat. Och så klart, Eurovision 1975 och 2000.

6.Stockholm har arenorna och tillgängligheten. I blivande Söderstaden ligger både Tele2 Arena och Globen, bara ett par minuter från city med tunnelbana eller buss.

7.Stockholm är kultur. På Djurgården ligger ABBA-museet, på Stadsgårdsleden finns världens främsta fotomuseum i Fotografiska. Andra självklarheter är Skansen, Stadshuset, Kungliga Slottet, Nationalmuseum, Vasamuseet och Gröna Lund.

8.Stockholm erbjuder boende i många olika former och prisklasser. Staden har omkring 150 hotell och lika många till i länet, allt ifrån Scandic Victoria Tower i Kista till Lydmars. Dessutom ett stort antal vandrarhem på både land och vatten, som af Chapman vid Skeppsholmen.

9.Stockholm har massor att erbjuda för den som är intresserad av mode och shopping. Härifrån kommer ledande modemärken som bland annat Acne, Dagmar och Filippa K som exporterar till många andra städer i världen.

10.Stockholm är en av världens vackraste städer. Få städer i världen kan stoltsera med skärgård inpå knuten, så rent vatten och så stadsnära grönska som Stockholm kan. Det är lätt att ta sig till och ta sig runt i staden, men det är svårt att säga farväl.

 

Moderaterna i Stockholm – pressjournummer 08-508 29 222 / +46 8 508 29 222