AKJ

Rödgrönrosas budget minskar bostadsbyggandet, höjer skatten och hotar tillväxten

Den nya majoriteten i Stockholms stadshus har i dag presenterat en ny budget. Det är en budget som kraftigt minskar bostadsbyggandet, höjer skatten och stoppar flera av regionens viktigaste infrastrukturprojekt.

– Det är med stor oro jag tar del av den rödgrönrosa majoritetens budget. Den nya majoriteten minskar bostadsbyggandet med en tredjedel, höjer skatterna och stoppar viktiga infrastrukturprojekt. Det är en politik som slår direkt mot Stockholm som tillväxtmotor, säger Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd och gruppledare.

Alliansen vill bygga 40 000 bostäder till och med år 2018. Nu har den nya majoriteten kraftigt minskat dessa ambitioner med en tredjedel. Deras mål innebär att 40 000 bostäder ska byggas till och med år 2020. Det är inte vägen framåt för ett Stockholm som växer.

Under budgetpresentationen gavs inga svar på hur de avvecklings- och förseningskostnader av Förbifarten, Bromma flygplats och Slussen ska betalas. Inte heller framfördes svar på hur Stockholm nu ska gå vidare gällande Förbifart Stockholm när regeringen klargjort att de inte skjuter till resurser.

Majoritetens politik slår mot de unga. De förpassas till traditionell socialdemokratisk politik med AMS-platser istället för riktiga jobb. Detta samtidigt som den rödgröna regeringen fördubblar skatten på att ha unga anställda och minskar antalet bostäder som ska byggas.

– Jag tycker att det är tydligt att vi har fått en majoritet där det är Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ som styr inriktningen på politiken. Socialdemokraterna är helt bakbundna och nu genomförs en kraftig vänstersväng som skadar Stockholm som Sveriges tillväxtmotor, avslutar Anna König Jerlmyr.