Foto: Stockholms Stadshus

Vårdträd och plakett till minne av diplomaten Per Anger

Per Anger initierade det svenska arbetet med att rädda så många judar som möjligt undan förföljelse och avrättningar i Ungern, det land han var stationerad i under andra världskriget. För att uppmärksamma Angers gärning planterades idag ett vårdträd med minnesplakett på Fåfängan på Södermalm i Stockholm.

– Det är glädjande att vi nu får möjlighet att hedra Per Angers storartade insatser genom att plantera ett minnesträd med vacker utsikt ut från Fåfängan. Per Angers mod och målmedvetenhet är en stor inspirationskälla. Må detta vårdträd påminna om hans gärningar och om vikten av att vårda det goda samhället och respekten för människors lika värde, säger Ulla Hamilton (M), trafik- och arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad.

– Per Anger var en av de svenskar vid beskickningen i Budapest som med uppfinningsrikedom, civilkurage och stort mod räddade många judar undan nazisternas förföljelser. Hans historia visar att varje människa kan göra stor skillnad, ett föredöme för oss alla, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.