christer wennerholm liten

Nya appar förenklar kollektivtrafikresandet för Stockholmarna

Resenärerna i Stockholm ska få tillgång till fyra helt nya appar kopplade till kollektivtrafiken. Tre av apparna har direkt bäring för resenärerna i SL-trafiken och den fjärde indirekt genom att göra det lättare att åka kollektivt i hela landet. Med detta ska vardagen bli smidigare och enklare för resenärerna samtidigt som fler ska lockas att åka kollektivt.

– För att få ännu fler nöjda resenärer i SL-trafiken vill vi fortsätta arbeta för att förbättra restiden, utbudet och linjesträckningarna, då detta är saker som värderas högt av resenärerna. Men nu kommer även flera eftertraktade appar för smarta telefoner som många resenärer använder sig av idag, säger Christer G Wennerholm (M), trafiklandstingsråd.

– De tre apparna som är utvecklade för SL-trafiken innebär att resenärerna nu får ännu enklare att resa kollektivt genom personlig realtidsanpassad trafikinformation. Den fjärde appen möjliggör också för Stockholmare som reser i övriga Sverige att kunna köpa sin resa med den lokala trafiken oavsett var de befinner sig i landet, avslutar Christer G Wennerholm (M).

Fakta om apparna:

  • Veridict AB – Nova (finns för Windows Phone, kommer på Android och iPhone). Nova är en kostnadsfri mobilapplikation som fungerar som en talande agent (liknande Siri till iPhone) som resenären ställer frågor till. Den ger information om bland annat tunnelbaneavgångar, tågresor och navigationshjälp för gående eller bilister till kollektivtrafiken.
  • Darcy AB – Pendler (finns för Android och iPhone). Pendler är en digital tjänst som visar individanpassad trafikinformation utifrån var användaren bor, jobbar eller var dagens möten är. Appen synkar bland annat med resenärens smartphone-kalender, vilket möjliggör individanpassad trafikinformation och har en funktion för resestatistik.
  • Mårten Wiman – Busskollen (finns för Android – kommer till iPhone). Busskollen underlättar kollektivtrafikresande genom att ge resenärer en översikt över kollektivtrafiken. Den innehåller bland annat information om var SL:s bussar och tåg befinner sig i varje ögonblick och uppskattning av hur ”full” bussen eller tåget är samt har en länk till biljettköp.
  • X2AB – Reseplanerare med köpfunktion (ska finnas för smartphone och dator). Reserobot finns redan, men ska nu kompletteras med en biljettfunktion. Den har tagits fram av branschaktörer, staten och övriga intressenter inom kollektivtrafiken. Appen innebär att kollektivtrafikresenärer kommer kunna köpa sin resa med kollektivtrafiken oavsett var man befinner sig i Sverige och kommer lanseras brett efter sommaren.