Sten Nordin soligt

Nu kan du hitta den soligaste uteserveringen i Stockholm!

Sommaren närmar sig och stockholmarna vill ut i solen. Och nu kan du hitta den soligaste uteserveringen i Stockholm! Tack vare en app som visar dig till dessa vid varje given tidpunkt året om. Det är en av vinnarna i Open Stockholm Award 2014.

Intresset har varit rekordstort för att delta i Open Stockholm Award i år. I två månader har tävlingen pågått och under denna tid har deltagarna arbetat med att ta fram sina innovationer baserade på de över 200 öppna datakällor som Stockholms stad publicerat. Öppna data är de offentliga data som skapas när människor lever sina liv och som samlas in och lagras hos myndigheter i elektronisk form och som sedan gjorts tillgängliga så att datan kan återanvändas.

– Det har varit ett mycket stort intresse för Open Stockholm Award i år. Jämfört med förra gången tävlingen gick av stapeln har deltagarantalet ökat och tävlingen har även haft ett internationellt fokus. Totalt har 93 bidrag lämnats in, säger Sten Nordin, finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande.

– Vinnarna av tävlingen har utmärkt sig lite extra genom att finna lösningar som är till nytta för många av stadens invånare. Men alla de bidrag som lämnats in håller mycket hög nivå och vi hoppas naturligtvis att de vill utveckla sina förslag till verklighet, säger Anette Holm, IT-direktör Stockholms stad.

Tre vinnare har utsetts i kategorierna ”Bästa lösning för trafik och framkomlighet”, ”Bästa lösning för miljö och hållbarhet”, och ”Bästa smarta lösning för stockholmarna”. Dessa får tillsammans dela på prispotten om 100 000 kr. Ambitionen med tävlingen är att ett vinnande projekt ska kunna genomföras när tävlingen är avslutad.

Vinnarna är:

  • LUP link-up point, effektiva lastzoner – bättre godstransporter: En karta för lastbilschaufförer där de kan se lastzoner och anmäla problem i samband med lastplatser. Staden kan se var det finns problem med lastzoner och felparkeringar kan undvikas.
  • Biocashing: Biocashing är en spelinspirerad utmaning som syftar till att få användaren att se, upptäcka djur och växter i omgivningen. Smartphones och surfplattor blir vägen ut i naturen.
  • Stolen i solen: Med hjälp av mobilappen ”Stolen i solen” kan man hitta vilka uteserveringar i Stockholm som ligger i solen vid en given tidpunkt.