torbjorn klipper band

SLL Innovation är invigt!

Idag invigdes SLL Innovation under mycket högtidliga former i landstingssalen. Vi fick både höra om, och praktiskt pröva på, goda exempel som gått från idéstadiet till verklig produkt tack vare SLL Innovation. Goda idéer kommer från ett faktiskt behov och en tanke om hur produkten kan förenkla vardagen för medarbetare och patienter. Vi vet ju alla att det är de som jobbar inom verksamheten, vad det än gäller, som sitter på expertkunskapen och ser utvecklingsbehoven.Under invigningen hann jag stifta bekantskap med både robothanden och Giraffen. Den senare är en elektronisk kanal mellan hemtjänsten och vårdtagaren, med en bildskärm där man kan kommunicera och bota ensamhet. Mycket imponerande projekt bägge två.

Goda idéer finns det gott om, men det krävs att någon fångar upp dessa. Håkan Ekengren, statssekreterare på Näringsdepartementet, talade om att Sverige är bra på innovationer, men inte lika bra på att kommersialisera dem och detta tror jag han har rätt i. Det är viktigt att vi själva vågar se att det vi gör är bra och vågar berätta det för andra. SLL Innovation fungerar som en länk mellan näringslivet och den kliniska kompetens och idérikedom som finns inom hälso- och sjukvården, och det är enligt mig en stor framgångsfaktor. Genom SLL Innovation kan svenska medicintekniska företag och entreprenörer få en ökad tillgång till sjukvården för utvecklingen av nya produkter.

Det var med stolthet jag klippte bandet under konfettiregn och fanfarer och förklarade SLL Innovation invigt. Förhoppningen är att ännu fler företag och ännu fler produkter ska bli tillgängliga på marknaden, förenkla för patienter och medarbetare, skapa arbetstillfällen och fånga upp de goda idéerna som finns där ute.