Foto: Daniel Olsén

Hallå där Anna König Jerlmyr…

…Socialborgarråd i Stockholms stad som nyligen lanserat Socialrådgivningen online.

För de som inte vet vad socialrådgivningen online är, hur skulle du beskriva projektet?
-Det är ett sätt för fler stockholmare att på ett enkelt, anonymt sätt komma i kontakt med socialtjänsten. Man kommer kunna chatta med professionella rådgivare, maila in frågor samt ta del av vanliga frågor och svar. Chatten kommer att vara öppen på kvällar och helger.

Vad är syftet med införa Socialrådgivningen online?
-Syftet är att öka tillgängligheten till socialtjänsten, så att fler stockholmare kan få stöd. Vi har kompetenta och kunniga medarbetare inom socialtjänsten som kan ge råd, stöd och vägledning, det vill vi att fler ska kunna ta del av.

Vilka grupper tror ni kommer ha mest nytta av den här satsningen?

-Socialrådgivning på nätet är en tjänst för alla stockholmare, men vi tror främst att det blir en viktig kanal för barn och ungdomar. För oss är det viktigt att finnas tillgängliga även under kvällar och helger, tider då unga kan behöva stöd som mest. Det kan handla om att man känner sig utanför i skolan, att man har problem hemma med sina föräldrar eller att man mår dåligt psykiskt. Oavsett vilket är det viktigt att man på ett enkelt sätt kan komma i kontakt med socialtjänsten och få råd och stöd av professionella rådgivare.

Fakta om Socialrådgivningen online:
Socialrådgivningen på nätet riktar sig till alla medborgare i Stockholms stad som söker råd och stöd i socialtjänstfrågor och består av tre delar:

1. En anonym chatt där medborgare kan kommunicera i realtid med socialrådgivningen.

2. Möjligheten för medborgare att skicka in frågor till socialrådgivningen via ett webbformulär och inom tre arbetsdagar få ett svar.

3. En FAQ-del som innehåller en sammanställning av vanliga frågor och svar.

Chatten kommer att ha öppet vardagar kl 15-22, lördagar kl 15-21 samt söndagar kl 13-17. Frågor kan skickas in till socialrådgivningen via webbformuläret närsomhelst under dygnet.

Organisatoriskt kommer socialrådgivningen att tillhöra socialjouren och bemannas av fyra halvtidsanställda rådgivare som alla är socionomer med erfarenhet från arbete inom olika verksamhetsområden inom socialtjänsten i Stockholms stad. Socialrådgivarnas huvudsakliga uppgift kommer att vara att bedriva rådgivande samtal med medborgare i Stockholms stad via chatt eller genom att formulera svar på inskickade frågor.

Länk till hemsidan: http://www.stockholm.se/socialradgivning