Sten Nordin (M) / Ulla Hamilton (M): Förbifartens motståndare måste förklara sig för alla som sitter fast i Midsommartrafiken

Kategorier: Pressmeddelande, Stockholm stadshus
Taggar: , , , , , , ,
Verktyg
  • Facebook
  • Twitter
  • PDF
  • Print
  • RSS

Finansroteln, Stockholms stad
Finansborgarrådet och kommunstyrelsens ordförande Sten Nordin (M)

Trafik- och arbetsmarknadsroteln, Stockholms stad
Trafik- och arbetsmarknadsborgarrådet Ulla Hamilton (M)

”Årets midsommartrafik blir ännu en påminnelse om hur sårbar Stockholms väginfrastruktur har blivit och hur angeläget det är med fler nord-sydliga förbindelser i regionen. Motståndare till Förbifart Stockholm vill göra frågan till en valfråga i valet 2014 trots att den redan varit en valfråga 2006 och 2010. Ska det ställas högre krav för att bygga samhällsviktig infrastruktur än för att ändra grundlagen?”

Det skriver i dag Stockholms finansborgarråd och kommunstyrelseordförande Sten Nordin (M) och trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M) på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

Hela artikeln återfinns i Svenska Dagbladet eller på SvD.se:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stockholm-sarbart-utan-forbifart_7296291.svd

Presskontakt:
För kontakt med Sten Nordin och Ulla Hamilton
Oliver Carrà, pressekreterare, genom M-pressjour 08-508 29 222 alt. direkt 076-12 29 202 

En kommentar till Sten Nordin (M) / Ulla Hamilton (M): Förbifartens motståndare måste förklara sig för alla som sitter fast i Midsommartrafiken

  1. Johan Röjhammar säger:

    Klart vi behöver fler förbindelser mellan Stockholms alla vackra stadsdelar, norr till söder, öst till väst men att genomföra ett projekt som FS är utom allt förstånd. Varför plöja ner drygt 27 miljarder i något så lite konstruktivt och lite långsiktigt tänkande. Varför inte bygga fler broar mellan våra olika stadsdelar så att de som väljer bilen framför kollektivt resande kan komma dit de vill, enklare och snabbare kontra en motorvägstunnel. FS ger bilresenären 6 trafikplatser att ta sig av/på motorvägen, vilket resulterar i låg flexibilitet för den enskilda bilburna personen kontra fler broar över Stockholms vatten. Varför måste vi lägga alla ägg i en och samma korg. Ni pratar om midsommartrafik, vad händer den dagen då vi har en olycka/underhållsarbete i FS, tvivar på att trafikkaoset blir mindre än vad det är idag under en bilintensiv helg. PS. Att bygga infrastuktur för biltrafiken efter enstaka helgdagar då många väljer bilen är absurt. Hade varit fint med samma retorik för de som åker till sommarstugan med tåg/buss eller båt. Att lägga ner 27 miljarder på dessa kollektivt resande invånarna för att de är många som väljer att åka med tåg/buss eller båt under midsommarhelgen. Ni hör själv hur orimligt det låter DS.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>